Ako razmišljate o kupovini klima uređaja, najnovija i najefikasnija tehnologija koja je danas dostupna na tržištu je inverterska tehnologija za klima uređaje. Inverter klima kontrolira brzinu motora kompresora kako bi kontinuirano regulirao temperaturu. Ona je efikasnija i koristi manje energije od standardne klime. Inverter izmjenične struje koristi kompresor s promjenjivom brzinom za uštedu energije i snage do 50% više od standardne klime. Ona radi punim kapacitetom dok se ne postigne fiksna temperatura i radi sa djelimičnim opterećenjem da bi održala tu temperaturu. Sve u svemu, inverter klima veoma dobro održava sobnu temperaturu.

Kako Inverter klima radi?

Tokom procesa hlađenja, klima uređaj uzima vazduh u zatvorenom prostoru i hladi ga. Zatim provodi hladan zrak kroz isparivač i vraća ga natrag u prostoriju. Ovaj proces je upravo suprotan od klima uređaja koje smo ranije koristili, koje su uzimale vanjski zrak i hladile vodom prije nego što su ga vraćale u prostoriju.

U standardnom klima uređaju, kompresor je isključen ili uključen. Radi na svom punom kapacitetu i koristi punu električnu energiju kako je projektovano. Ali kod inverter klima, on radi upravo suprotno.

Tehnologija inverter klime i razlika između tehnologije standardne klime

1. Energija

Kompresor inverter klima nikada se ne zatvara, možete čuti on-off zvuk kompresora. Kao rezultat toga, standardna klima crpi većinu energije svaki put kada kompresor počne dok inverter klima štedi mnogo energije i novca. Prema podacima o potrošnji električne energije od strane BEE, inverter sa 3 zvjezdice ima energetsku efikasnost od oko 7% u odnosu na standardnu klimu sa 3 zvjezdice. Ona troši manje energije nego standardna klima i najmanje je 30-40% jeftinija za pokretanje. Vrijeme pokretanja invertera izmjeničnog napona se smanjuje za 30% u odnosu na standardnu klimu.

2. Brzina hlađenje

Brzina kompresora u sistemu za kondicioniranje pretvarača klima uređaja varira tako što se u kratkom vremenu postiže precizno hlađenje. Može se mijenjati prema godišnjim dobima, opterećenju sobe s ljudima, između dana i noći, a također varira prema klimi lokacije.

Dok, standardna klima ima fiksnu brzinu klimatizacije tako što isporučuje fiksnu količinu temperature i snage kako bi održao potrebnu sobnu temperaturu.

3. Buka

Inverter klma je mnogo tiša od standardne klime zbog neprekidnog rada kompresora. Jer u inverter klimi jednom kada podesite temperaturu neće vam smetati nikakav zvuk. Ali u standardnim klimama možete slušati on-off zvuk u pogledu fluktuacije sobne temperature.

4. Napon

Nema temperaturnih fluktuacija u inverter klimi, dok u standardnim klimama se isti dešava nekoliko puta. Nema naponskih oscilacija iz kompresora. Sistem inverter klime radi na različitim brzinama u poređenju sa standardnim klimama koji stalno rade na najjačim nivou.

5. Temperatura

Inverter klima je daleko brži da bi se postigla željena temperatura od standardne klime. U klimam bez invertera, kada temperatura padne ispod podešenog, kompresor se isključuje. Ali u inverter klimi, kada temperatura padne ispod fiksnog podešavanja, brzina rotacije motora se podešava tako da održava podešenu temperaturu.

Sistem inverter klima mjeri temperaturu ulaznog vazduha podešavanjem brzine motora u skladu sa tim. Stoga ovo objašnjava i fluktuacije u opterećenju.

6. Trajnost

Trajnost kompresora inverter klima je duža od standardne klime, jer se odvija glatko bez zaustavljanja zbog precizne postavke termostata koja nikada ne varira.

Inverter klima je skuplja od standardne klime ali ima više prednosti i štedi vaš novac i energiju.

Prednosti Inverter tehnologije

  • Glavna prednost je u tome što koristi tehnologiju invertera koja ima odlične performanse i umanjuju vaš korisnički račun.
  • Ugodnije je spavati u prostoriji sa inverter klimom zbog konstantne sobne temperature u prostoriji. Kada postavite temperaturu, ona će ostati ista.
  • Pretvarač naizmjenične struje ne stvara nikakav zvuk dok radi na nižim brzinama bez zaustavljanja i stalnog pokretanja.
  • Jedinice invertera izmjenične struje imaju niže operativne troškove zbog svoje učinkovitosti nego jedinice drugih klima.
  • Inverter klima uređaja uključuje proces filtracije koji oslobađa prašinu, alergene i mirise iz prostorije.
  • Ne zahtijevaju resetiranje nakon nestanka struje.

Nedostaci Inverter klima

  • Inverter klime su skuplji od standardnih klima zbog nove unaprijeđene tehnologije.
  • Održavanje inverter klima je veoma skupo i koristi skupi kompresorski gas.

Kako Inverter klima štedi energiju?

U klima uređajima bez invertera, uočit ćete da hladi sobu malo ispod termostatske postavke i drži prekidač isključenim dok se soba ne zagrije. Kada osjeti toplinu prostorije, ponovo pokreće kompresor. Ovaj proces uključivanja i isključivanja kompresora troši veću snagu.

Ali kod inverter klima uređaja, primjetit ćete da radi brže hlađenje prostorije u svom duplom kapacitetu, a zatim znatno usporava motor kompresora kako bi održao hlađenje prostorije. Kada se temperatura u prostoriji poveća, oslobađa više energije za kontrolu potrošnje električne energije.

Rangiranje Inverter klima

Standardna klima sa 5 zvjezdica je ocijenjena kao energetski najučinkovitiji uređaj. Međutim, vidi se da, prema Zavodu za energetsku efikasnost, jedna inverter klima sa 3 zvjezdice je energetski efikasniji od BEE 5 zvjezdica.

BEE je počeo s ocjenjivanjem zvjezdica na inverterima izmjenične struje od 2018 godine. BEE je uskladio i razine ocjenjivanja zvjezdica kako za inverter tako i za standardne klime.

Zaključak

Inverterska tehnologija u klima uređajima nije nova. U većini zemalja ne možete naći standardne klima uređaje zbog njihove potrošnje energije. Inverter klima uređaji ne samo da štede novac i energiju, već je i njihova upotreba dobra za okoliš.